No comments
2017-06-14
Share:

A cégek közötti harc a tehetségekért számos hadszíntéren folyik. Az úgynevezett employee experience – vagyis az, hogy miként érzik magukat a munkatársak a cégnél – kulcsfontosságúvá vált: alapkövetelmény a rugalmas munkavégzés, de ez csak egy a hagyományos foglalkoztatást átrajzoló munkahelyi elvárások között. A Forbes összeszedte, mit keresnek 2017-ben a munkavállalók! Mi meg szemlézzük.

Dress code – off, lazább munkakörnyezet
Az irodai viselet sokat lazult az elmúlt években az üzleti szektorban. Néhány éve a Virgin Records alapítója, Richard Branson a Forbes számára készült fotósorozatában szimbolikusan ollóval vágta le nyakkendőjét. Ezzel azt üzente, az öltönyök és nyakkendők ideje lejárt, és beköszöntött a lezser elegancia kora az üzleti életben is. Ezzel összefüggésben az irodákat is egyre inkább úgy alakítják ki, hogy azok kellemes, lazább hangulatú munkahelyi környezetet biztosítsanak. Gyakori például egy kellemes kis helyiség kialakítása, ahol kényelmes bútorok vannak, ahova be lehet ülni kicsit relaxálni; egy babzsákon ülve az öltöny nem éppen a legkényelmesebb viselet.

Rugalmas munkakörnyezet és home office
Az öltözködés fellazulásával együtt kell értelmeznünk azt, hogy már Magyarországon is terjed a home office, azaz az otthoni munkavégzés, ami egyre inkább leszoktatja az embereket az öltöny-nyakkendő kötelező párosáról. Az Office Team amerikai munkaerő-közvetítő cég tavalyi felméréséből kiderült a menedzserek 50 százaléka szerint az elmúlt öt évben sokkal lazábban öltözködnek a munkatársak.

Oldódó vállalati hierarchia
Az üzleti lehetőségeknek vagy kényszereknek megfelelően több vállalat úgy alakítja ki a munkatársi állományát, hogy abban többféle munkarend keveredik. Gyakran szabadúszókkal és részmunkaidősökkel is dolgoztatnak, amivel párhuzamosan a hierarchia is lazul, sok vállalat a műhelyszerű, kooperatív, laza struktúrát célozza meg a belső működési folyamatok kialakításában.

Munkahelyi egészség
A hétköznapi életben megnőtt az egészséges életmód iránti érdeklődés, erre az igényre pedig a munkahelyek is igyekeznek válaszolni. Sok irodában van már gyümölcskosár, illetve sok cégnél a testmozgás gyakorlására is adnak lehetőséget, például All You Can Move kártyával vagy egyéb támogatással.

Ezek is érdekelhetnek

by