No comments
2017-06-06
Share:

A brand ma már önmagában a jogi tanácsadó szektorban sem elegendő a sikeres toborzáshoz, az irodáknak az új generációk elvárásaival összhangban tiszta jövőképet, szakmai kihívásokat és karrierfejlődési lehetőségeket, valamint jó minőségű képzéseket kell kínálniuk ahhoz, hogy a legígéretesebb tehetségeket magukhoz vonzzák – állítja Venczl Ferenc, a DLA Piper HR & Office Managere. Az idén második alkalommal hazánk legjobb jogi irodájának választott cég humánerőforrás-szakemberével a szektorspecifikus munkáltatói kihívásokról, a munkahelyi elvárásokkal kapcsolatos tendenciákról, valamint a szakmai utánpótlás kérdéseiről beszélgettünk.

Kezdjünk egy általános kérdéssel. Milyen munkáltatói kihívásokkal szembesülnek ma a jogi irodák a toborzás és megtartás terén?

Venczl Ferenc: A legfontosabb szempont, hogy a vállalati márka, a jó brand önmagában már nem elegendő. Az új generációk nem csak azt nézik, hol dolgozhatnak, hanem azt is, hogy mi van a márka mögött: milyen feladatokat, szakmai és karrierlehetőségeket kínál nekik a cég. Ez a tudatosság az utóbbi években erősödött fel, és nekünk, munkáltatóknak minden eddiginél jobban oda kell figyelnünk a munkavállalók új generációinak elvárásaira. E nélkül nem működhet a tehetségek vonzása, sem a megtartásuk. Segíthetnek viszont a jelöltekkel való folyamatos kapcsolattartásra épülő akciók, mint például a Talent Pool programunk, vagy a Lawyer for a Day versenyünk. Ezeken keresztül  az érdeklődő potenciális pályázók bepillantást nyerhetnek a cég mindennapjaiba, és persze mi is részletesebb képet kaphatunk róluk. A cél az átláthatóság: mutassuk meg milyen ügyeken, milyen metodikával, hogyan dolgozunk, ugyanakkor adjunk lehetőséget a fiataloknak arra, hogy megmutathassák tudásuk és képességeik. Tapasztalatunk szerint ez egy igazi win-win szituáció.

Mennyire vonzó munkahely ma egy jogi iroda, mennyire van könnyű dolguk a toborzóknak?

V.F.: Kiindulópontként fontos megjegyezni, hogy a jogászszakma továbbra is nagyon magas társadalmi értéket képvisel Magyarországon – ahogy egyébként egész Európában is –, így ez a pálya vonzó a fiatalok számára. Ugyanakkor persze mi is érezzük azt, amire már több szektorban rámutattak: nincs az a széles merítés a munkaerőpiacon, mint 4-5 évvel ezelőtt.


_________________________________________________________
Idén is a DLA Piper lett Magyarország legjobb ügyvédi irodája

Sorozatban másodszor a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda nyerte el a Magyarország legjobb ügyvédi irodájának járó díjat a Chambers Europe Awards eseményen. A díj Európa egyik legnagyobb presztízsű szakmai elismerésének számít; a győzteseket egy mélyreható és független kutatás eredményeképpen választja ki a Chambers & Partners 150 fős kutatócsapata. A kivételes eredményt elsősorban az ügyfélkiszolgálásban nyújtott teljesítményének köszönhetően nyerte el a cég.

____________________________________________________________________________

 

Mennyire játszik ebben szerepet a kivándorlás?

V.F.: A jog ebből a szempontból viszonylag védett szektor, hiszen a hallgatók a magyar jogrendszernek megfelelő tudást és diplomát szereznek a hazai egyetemeken, ez a tudásanyag pedig más országokban csak korlátozott mértékben használható. Ahhoz, hogy valaki külföldön helyt tudjon állni, kiegészítő képzéseken kell részt vennie. Az persze ebben a szektorban is látszik, hogy sokan mennek külföldre tanulni, új tapasztalatokat szerezni, és bizony sokakat annyira megfog ez a miliő, hogy inkább kint maradnak, még úgy is, hogy akár szektort vagy szakmát váltanak.

Ha már az egyetemeket említi, milyen mértékben készíti fel a szakmára a pályakezdőket a hazai felsőoktatás?

V.F.: A magyarországi jogászképzés nagyon magas színvonalú, szakmai tekintetben kiválóan felkészült jelentkezőkkel találkozunk az interjúkon. A felsőoktatásból kikerülők azonban még közel sincsenek készen a jogi tanácsadó munkára. A lexikális tudásuk rendkívül erős, ugyanakkor a jogalkalmazás és az üzleti szemlélet terén még további ismeretekre van szükségük. Ezért nagyon fontos, hogy munkáltatóként ezekre a területekre fókuszálva biztosítsuk a hozzánk érkező fiatalok fejlesztését.

Milyen munkahelyi képzésekre van szükség ezek fejlesztéséhez?

V.F.: A juniorok számára gyakorlatorientált képzéseket kell nyújtanunk, amelyek felkészítik őket a jogalkalmazás szakmai kihívásaira, ennek legjobb módja pedig a konkrét jogesetek vizsgálata. Az üzleti szemlélet terén pedig az olyan soft kompetenciákat kell erősíteni, mint például a kommunikációs és prezentációs készségek, vagy épp a projektmenedzsment. E célok elérését hivatottak szolgálni mentorprogramjaink, a Junior Academy néven futó komplex fejlesztési tervünk, továbbá a DLA Piper nemzetközi Career Academy programja is. Az utóbbi azért is kiemelkedő lehetőség, mert minden karrierszinten elérhető képzéseket kínál. A tudástranszferben természetesen fontos szerep jut a szenior jogászainknak, hiszen ők adják át a gyakorlati tudást és tapasztalatot a következő generációknak. Ahhoz azonban, hogy ez a tudástranszfer megfelelően működhessen, kooperációra és nyitottságra épülő vállalati kultúrára is szükség van. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a már felsőbb szinteken lévő, tapasztaltabb munkatársak folyamatos továbbképzéséről sem, hiszen nekik is biztosítanunk kell a fejlődés lehetőségét. Ezzel párhuzamosan tehát a szenior kollégák számára is rendszeresen szervezünk képzéseket főként az üzletszerzés, valamint a vezetés témakörében.

Hogyan válhat hosszú távon versenyképessé egy jogi iroda a munkaerőpiacon?

V.F.: A hosszú távú versenyképességhez a jövő generációinak elvárásait kell figyelembe vennünk, amelyek között a tapasztalataink alapján hármat emelnék ki. Az első a jövőkép, amely a munkatársak és az iroda vonatkozásában egyaránt fontos: a fiataloknak elvárásuk, hogy tudják, merre tart az iroda, és hogy ebben a munkában nekik mi a szerepük. A második a személyes fejlődéssel van összefüggésben: azt látjuk, hogy a legfiatalabb munkatársak minél hamarabb nagy jelentőségű feladatokban szeretnének részt venni, kihívásokra vágynak, és gyorsan szeretnének feljebb lépni a karrierjükben. Ebből a szempontból a nagyobb nemzetközi irodák, mint amilyenek mi is vagyunk, némi előnyt élveznek, hiszen olyan akár nemzetközi gazdasági jelentőségű ügyekkel is foglalkoznak, amelyek plusz vonzerőt jelentenek az ambiciózus fiatal tehetségek számára. Ráadásul itt több előrelépési lehetőség is nyitott a munkatársak számára. Ezzel összefüggésben harmadikként a képzések fontosságát emelném ki: ahogy az újabb és újabb digitális megoldások folyamatosan alakítják át a jogi szektort, ezekkel a változtatásokkal nekünk is lépést kell tartanunk, meg kell tanulnunk, hogyan aknázhatjuk ki az olyan fejlesztéseket, mint például a szövegelemző programok. Az innovációs lehetőségek tudatos felhasználása – amely komoly versenyelőnyt jelenthet – szintén a nagyobb irodák gyakorlatára jellemző. De a képzések felértékelődése mögött nem csupán egy piaci szükségszerűség húzódik meg: maguk a munkatársak nagyon komoly elvárásokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogy mind a hard, mind a soft skillek tekintetében naprakész tudást szerezzenek. Kollégáink folyamatos képzése tehát a versenyképességünk egyik legfontosabb záloga.

Szerzők: Farkas-Cseke János és Sárvári Marcell

Ezek is érdekelhetnek

by