No comments
2017-05-03
Share:

Ma már szinte minden munkahelyen találkozunk a csapatépítés kulcsszavával, azonban a fogalom értelmezése és a csapatépítők gyakorlata munkahelyenként más és más lehet. Manapság hajlamosak vagyunk bármilyen közös céges rendezvényt a „csapatépítő” címkével ellátni, de vajon tényleg a csapat építését szolgálják az általunk kiválasztott programok? Érdemes végiggondolni az alábbi negatív példákat a tervezés során!

Ahogyan azt már egy előző bejegyzésünkben bemutattuk, egy igazán jó, a szervezeti kultúrával és a cég legfontosabb értékeivel összhangban lévő csapatépítő rendezvény elengedhetetlenül fontos az erős munkáltatói márka kialakításában. Azon túl, hogy ezeknek az eseményeknek illeszkedniük kell a cégünk által képviselt értékekhez, minimumfeltételként határozhatjuk meg azt is, hogy a rendezvény ne kényszerítse a munkatársakat arra, hogy ki kelljen lépniük saját komfortzónájukból. Mivel azt szeretnénk elérni, hogy a kollégák közelebb kerüljenek egymáshoz, igyekezzünk olyan helyzetet teremteni számukra, amelyben kellemesen érzik magukat.

A következőkben összegyűjtöttünk néhány olyan példát, amelyek éppen az ellenkező hatást érhetik el a közösség építése helyett, mert kényelmetlen helyzetbe hozhat néhány munkatársat, balesetveszélyes, vagy éppen a program üzenete összeférhetetlen a munkáltatói és a vállalati márka értékeivel.

  • Az „embernyáj-terelgetés”’ arról szól, hogy a résztvevők bekötött szemmel, birkának öltözve terelgetik egymást. Gondoljunk bele: vajon a dolgozók tényleg élvezik, ahogyan birkának öltözve kell egy mezőn sétálgatniuk? Emellett ne feledjük a negatív üzenete van annak, ha a munkavállalókat – még ha csak játékban is – birkának állítjuk be.

  • A „Bizalom-esés” az egyik legelcsépeltebb gyakorlat, amellyel rengeteg tréningen találkozhatunk, azonban balesetveszélyessége miatt nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás a csapatépítésre: https://www.youtube.com/watch?v=tAmlqAxCC-0

 

  • A „Negatív visszajelzés” gyakorlat lényege, hogy a kollegák elmondják egymásnak, hogy mit nem szeretnek a másikban, innen tehát a név. A negatív kritika lehet hasznos, építő jellegű is, azonban a tapasztalat szerint ennél a feladatnál gyakran ellenkező, csapat- és kapcsolatromboló hatást lehet elérni. Nem ritka, hogy sértődésig fajul a gyakorlat.

 

  • „A delfin temploma”: a gyakorlat során a résztvevőknek a földön keresztbetett lábakkal, összekulcsolt kézzel és csukott szemmel kell ülniük, miközben a tréner szóban leír egy rendkívül nyugodt helyet az óceánban, ezzel segítve a résztvevőket ellazulni. A relaxáció természetesen rendkívül hasznos lehet az elme kitisztításában, ennek azonban vannak jóval kényelmesebb, és éppen ezért talán sokkal hatásosabb módozatai is.

 

  • „Az emberi rugó” lényege, hogy a kollégák itt valóban egymás támaszai kell hogy legyenek. Azonban itt is általában esés a vége, a sérülésveszély miatt tehát ez sem valószínű, hogy beváltja reményeinket.

  • Paintball és airsoft: A paintball és az airsoft jó ötletnek tűnhetnek egy csapatépítőre, hiszen mozgalmas és izgalmas játékok ezek, ráadásul a csapattagoknak jól kell tudniuk élesben együttműködni. Azonban szedjük össze, mely mondatok hangzanak el legtöbbször a felhívásban vagy a kollégák előzetes beszélgetéseiben: lődd le te is a főnököt, végre visszafizethetsz valamit az idegesítő kollégáknak, és így tovább. Érezzük, hogy ez nem egészen csapatszellem gondolatvilága. Persze közel sem minden esetben lesz negatív a játékok eredménye a csapatra nézve, de mindenképp számolnunk kell előzetesen ezzel a kockázattal is.
  • Extrémsportok: attól függetlenül, hogy mondjuk néhányan szeretnek a cégnél extrém sportokat űzni, nem biztos, hogy sokak számára ez a legmegfelelőbb módja a csapatépítésnek. A probléma ugyanis itt az, hogy biztosan lesznek néhányan, akiknek egy ilyen sport túl kockázatosnak tűnik, ezért nem vesznek részt. Ebben az esetben pedig a csapat egy részével kivételezünk, olyan, mintha csak nekik kedveznénk a programmal, nem törődve a többiek preferenciáival.

 

Ezek is érdekelhetnek

by