No comments
2017-04-28
Share:

Manapság a vállalatok rengeteg időt és energiát fektetnek a toborzásba és a kiválasztásba, emiatt azonban sokszor kevesebb figyelmet fordítanak az orientációs időszakra, holott az első napok, hetek azok, amelyek a leginkább meghatározzák a munkavállalókban a vállalatról kialakult képet; az első tapasztalatok nagyon meghatározóak abban, hogy a munkatársak miként fognak vélekedni a cégről, és hogy milyen lesz a hozzáállásuk a továbbiakban.

De nézzük, milyen alapvető elemei vannak egy orientációs folyamatnak?

Bemutatkozások: az új kollégát általában körbeviszik és bemutatják mindenkinek, ám ez sokszor nem a leghatékonyabb eszköz a közösség megismertetésére, így érdemes létrehozni egy online adatbázist, ahol megtalálhatóak a kollégák képekkel. Ez elősegítheti a gyorsabb beilleszkedést, nem mellékesen pedig nagy segítség a nevek megtanulásában is, hiszen kevés olyan ember van, aki elsőre emlékszik a hirtelen bemutatott 30 új kolléga nevére.

„Irodatúra”: egyes helyeken előfordul olyan, hogy valakit még a rekrutációs folyamat lezárása előtt, vagyis valamelyik interjún körbevisznek az irodában, de sok helyen nem ez a gyakorlat. Fontos, hogy az új kolléga tisztában legyen azzal, hogy mi hol van, főleg akkor, ha a cég telephelye esetleg több épületből áll.

A szervezet bemutatása: az új kollégáknak természetesen van valamilyen elképzelése a cégről, azonban végső soron arra kell törekednünk, ha mi magunk alapozzuk meg a rólunk mint munkáltatóról élő képet az orientációs folyamat során. Érdemes beszélnünk a szervezet történetéről, felépítéséről, működéséről, illetve termékeiről vagy szolgáltatásairól, ugyanakkor kiemelten fontos, hogy rögzítsük, miért is jött létre a vállalatunk, mi a víziónk. A munkatársaink egészen máshogyan fognak gondolkodni a munkájukról, ha tisztában vannak vele, hogy mit miért csinálnak és hogy ezzel mi a vállalat célja.

Elvárások és munkakör tisztázása: habár ez már általában az interjú során megtörténik, mégis érdemes ezzel kezdenünk, hiszen így a kolléga úgy foghat neki a munkának, hogy tisztában van a vele szemben támasztott elvárásokkal, a felelősségi- és feladatköreivel egyaránt.

Adminisztratív teendők, a HR-tudnivalók áttekintése: az induction folyamat megkerülhetetlenül fontos eleme az adminisztráció, azaz például a munkaszerződés aláírása, illetve az egyéb papírok elintézése. Emellett az orientációs időszak első napjaiban időt kell szánni arra, hogy az új munkatárssal együtt áttekintsük a különböző munkahelyi ösztönzőket, képzési lehetőségeket, valamint az egyéb HR-tudnivalókat.

Munkavédelmi és munkajogi tájékoztatás: Munkakörtől függetlenül ez törvény által előírt lépését képezi az orientációs folyamatnak. A dolgozónak tisztában kell lennie a munkahelyi biztonsági előírásokkal, illetve azzal is, hogy milyen jogai vannak.

+ Informális információk: ilyen lehet például az, hogy ki hol szokott ebédelni, hol van a legközelebbi bankautomata, posta vagy szupermarket, vagy hogy milyen sportolási lehetőségek vannak a közelben. Ezeknek az információknak az átadása azért fontos, mert jelentős mértékben megkönnyítik a beilleszkedést a kollégák közé.

Láthatjuk, a munkavégzés első napjaiban nagyon sok információt kell megosztanunk az új munkatársunkkal, ugyanakkor nagyon kell ügyelnünk rá, hogy ne terheljük túl a kollégákat a kezdeti időszakban, folyamatosan osszuk meg velük az információkat, ne zúdítsuk rájuk mindent egyben. Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy az induction folyamat kulcsüzenetei csak akkor épülnek be a munkatársaknak a vállalatról mint munkáltatóról élő képébe, ha azokra a munkavégzés későbbi időszakaiban jól szervezett és szisztematikus belső kommunikációs akciókkal ráerősítünk.

Ezek is érdekelhetnek

by