No comments
2017-04-03
Share:

A mai munkaerőpiaci helyzetben már nem elég, ha csak szimplán megosztunk egy online vagy print álláshirdetést, sok esetben ennél sokkal kreatívabb módon kell megkeresnünk a munkavállalókat. Cikksorozatunkban 18 különlegesen egyedi toborzási kampányt mutatunk be, három részletben, a saját véleményünk alapján rangsorolva; a sorozat első része itt található. A kampányok kiválasztásánál és értékelésénél az újszerűségükön túl mindenekelőtt azt tartottuk szem előtt, hogy azok mennyire kreatívan mutatják be az adott vállalat tevékenységét és munkahelyi értékeit.

12. Übereljük?

Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt néhány évben hatalmas piaci verseny alakult ki a mobilapplikáció alapú fuvarozó cégek között, így senkit sem érhet meglepetésként, hogy a piaci szereplők toborzási céllal is agresszív és rendhagyó stratégiákat használnak. Az egyik vezető cég a piacon az Uber, az ő legnagyobb vetélytársuk pedig a Lyft, amely gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást nyújtja. Az Uber hajlamos az agresszív marketingtechnikák használatára, így nem ért senkit váratlanul, amikor a vállalat úgy döntött, hogy morális tekintetben megosztó toborzási módszerrel próbálja magához csábítani a Lyft-nél dolgozó munkatársakat. Ennek érdekében beépített utasokat alkalmaztak, akik fuvart kértek a Lyfttől, és elbeszélgettek a sofőrökkel a munkahelyükről, majd megkérdezték őket, hogy gondolkodtak-e már azon, hogy az Ubernek dolgozzanak. Ha igen volt a válasz, átnyújtottak a sofőröknek egy jelentkezési ívet az Uberhez. A kampány hatékonynak bizonyult, de persze rendkívül nagy felháborodást is keltett. A morális ítéletalkotásnál figyelembe kell vennünk, hogy sok sofőr a két cégnek egyszerre dolgozik, hiszen az egyiknél való munkavégzés nem zárja ki a másikat.

Az Über Lyft elleni reklámja

 

11. Csapatban az erő?

A Stripe, egy ír online pénzügyi szolgáltató toborzási kampánya azzal érdemelte ki a figyelmünket, hogy nem egyes emberek, hanem csapatok jelentkezését várták. A cég úgy indokolta meg a szokatlan toborzási stratégiát, hogy az újoncok produktívabban teljesíthetnek csapatban olyanokkal együtt, akiket régóta jól ismernek. Mottójukban is ez fejeződik ki: „ez az iparág hajlamos atomokban gondolkozni, mi viszont molekulákban gondolkozunk.” A céghez 2-5 fős csapatok jelentkezhettek, akikkel közösen, majd külön-külön is interjút készítettek. Ha pozitív volt az interjúztatók véleménye, akkor mindenkit felvettek, ugyanakkor minden csapattag egyénileg dönthette el, hogy szeretne-e a cégnél dolgozni.

Csapatban az erő!

 

10. Konyhafőnök kicsit másképp

Las Vegas egyik legismertebb szállodakomplexuma, az MGM Grand szintén rendhagyó módot választott a toborzásra, amikor egyik éttermének vezető séf pozícióját szerette volna betölteni. Mivel a pozíció kiemelt fontosságú a hotel életében, és a munka speciális készségeket és képességeket igényel, így a kiválasztás módja is különleges volt: megversenyeztették a jelentkezőket. A versenyt a televízióban látható műsorok mintájára alkották meg: a jelentkezőket más kaszinók és vendéglátóhelyek személyzetéből választották ki, majd a feladat az volt, hogy egy ’titkos’ összetevő felhasználásával készítsenek  egy 4 fogásos menüsort egy óra leforgása alatt. Így kellett bizonyítaniuk, hogy képesek nyomás alatt is kiválóan teljesíteni. De vajon megérte a befektetés? Úgy tűnik, hogy igen, ugyanis a nyertes egy 23 éves séf lett, aki azóta négyszeresére növelte az étterem forgalmát.

MGM Grand Las Vegas

 

9. Out of the box, vagy mégsem?

A Svéd Haderő egy szociálpszichológiai kísérlettel hívta fel magára a figyelmet, illetve szerzett rengeteg új jelentkezőt. Mindenféle magyarázat nélkül kihelyeztek négy napra Stockholm belvárosában egy nagyméretű fekete dobozt, amelybe be lehetett ülni. A kísérlet lényege az volt, van-e bátorsága beülni valakinek úgy, ha csak akkor jöhet ki a dobozból, ha egy idegen hajlandó bemenni helyette. A ’Who cares’ kampány rendkívül nagy visszhangot generált a hagyományos és közösségi médiában, és nem kevesebb mint 9930 jelentkezőt vonzott be.

'Who Cares' campaign

 

 8. Van képed hozzá?

Az Y&R kreatív prágai ügynökség különleges módszert választott egy art directori pozíció betöltésére. A pontos targetálás érdekében egy olyan eszközön helyezték el hirdetésüket, amit nap mint nap rendkívül sok kreatív szakember, ügynökség vagy médiában tevékenykedő szakember használ: a Dreamsite stockfotó-adatbázis képein vízjelként jelent meg az álláshirdetés. Ezzel a kreatív kampánnyal ráadásul két célt is sikerült elérniük: amellett, hogy sikerült megtalálniuk az új művészeti igazgatójukat, a márkaismertség is jelentős mértékben erősödött.

Lorem Ipsum hirdetés

 

7. Lorem Ipsum

A Lorem Ipsum ismerős lehet mindenkinek, aki valaha dolgozott már fejlesztővel, grafikussal vagy dizájnszakemberrel. Azt a szöveget nevezzük így, amelyet paragrafusok feltöltésére használnak, azzal a céllal, hogy láthatóvá váljon, mennyi szöveg kerül majd egy adott felületre. A Jung Von Matt német kreatív ügynökség egy új kreatív igazgató megtalálása céljával álláshirdetését egy ilyen szövegben rejtette el, amely csak akkor jelent meg, ha a szöveget kimásolták egy másik felületre. A szövegre több mint 220.000 felhasználó volt kíváncsi, és ebből 14.000 személy látogatott el a weboldalukra. A kampányról videó is készült, amely itt (https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=mGX9jnqq624) érhető el.

 

Ezek is érdekelhetnek

by