No comments
2017-02-17
Share:

A legalkalmasabb munkatársak megtalálása mindig is a munkáltatók egyik legnehezebb és egyben legmeghatározóbb feladatai közé tartozott. Nincs ez másképp az utóbbi évtizedekben sem, napjainkra a keresés és a toborzás lényege ugyan nem, a módszerei azonban gyökeresen megváltoztak. Manapság már nem csak a cég tájékozódik a leendő munkatársról, hanem a jelölt is megkeres minden rendelkezésre álló információt, ráadásul mindezt még a jelentkezés előtt teszi meg. A LinkedIn vagy a Glasdoor mind hasznos támpontokat és adatot nyújtanak az egyes szervezetekkel kapcsolatban, azonban nem tudják megmutatni, hogy konkrétan milyen az egyes szervezeteknél dolgozni, miközben jellemzően ez az, amire leginkább kíváncsiak a potenciális jelentkezők. Mivel ezt az élményt az összetettsége miatt nagyon nehéz írásban megragadni, így egy videó elkészítése lehet a legjobb megoldás.

Megfelelni a legfiatalabb generációk elvárásainak

Mára a közösségi médiafelületek térnyerésének, illetve a generációs elvárások és szokások megváltozásának köszönhetően a videók és multimédiás tartalmak válnak a meghatározó közlésformává. A sokat említett Y és Z generációk preferálják a könnyen megtekinthető, érdekfeszítő és viszonylag rövid, jól összefoglalt tartalmakat, ezen kritériumoknak pedig a videók felelnek meg a legjobban. A szervezetek számára nem idegen a videós tartalmak használata, akár a marketing területéről, vagy a saját márka népszerűsítéséről legyen szó, azonban az ún. recruitment, vagy másnéven toborzó videók az utóbbi pár évben kerültek előtérbe.

Mi az a recruitment videó és miért érdemes készítenünk?

Ahogyan az a nevéből is adódik, a recruitment videó a toborzás egyik eszköze, amely betekintést nyújt a cég mindennapjaiba, közvetíti annak fő értékeit, vonzóbbá teszi a munkahelyet a potenciális munkavállalók számára. A LinkedIn 2016-os Global Talent Trend elemzéséből kiderül, hogy minden munkakereső kíváncsi az ilyen insightokra, azonban valójában kevés ilyen típusú információ áll rendelkezésre a szervezetekről. Az elemzésből az is kiderül, hogy nem csak a tartalom üzenete a fontos, hanem az is, hogy milyen felületeken osztjuk meg, hiszen az üzenet önmagában lehet vonzó, azonban ha rossz platformokon kommunikáljuk, elveszítheti az értékét. Egy jól elkészített recruitment videóval orvosolhatjuk ezt a problémát, azonban meg kell találnunk a célcsoportunk számára legrelevánsabb közösségi felületet. A cégünk számára tehát számos pozitívummal járhat egy ilyen videó elkészítése, azonban a közvetítendő értékajánlat és a kivitelezés az, ami meghatározzák a minőséget és a fogadtatást.

Mit tartalmaz egy toborzó videó?

Bármit, de nem akármit. Fontos kiemelni, hogy minden recruitment-videó egyedi, illeszkedik a cég profiljához. Azon értékeket és ismérveket kell beletennünk, amelyeket mindenképpen szeretnénk megosztani a szervezetünkről. Emellett fontos, hogy a tartalom illeszkedjen a cég arculatához, stílusához, ez a feltétele az autentikusságnak. A videóeszközök, az animációk, a narratíva jellege, a hosszúság és egyéb technikai kérdések mind attól függenek, hogy milyen költségvetés áll a rendelkezésünkre, illetve, hogy milyen típusú videót szeretnénk készíteni. Egy ilyen videó szólhat például egy tipikus napról a cég életében, bemutathatja a munkakörnyezetet, az iroda speciális elemeit, vagy akár egy történet is lehet a középpontban. A videó egyik fő célja, hogy betekintést nyújtva cégünk életébe olyat mutasson a potenciális munkavállalók számára, amelyek más felületeken nem érhető el. A végső cél pedig az kell hogy legyen, hogy emberibbé, nyitottabbá, közelebbivé hozzuk a céget, és mindenekelőtt vonzóvá tegyük a potenciális munkavállalók számára, miközben autentikusak maradunk.

 

Ezek is érdekelhetnek

by